Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc różnorodne obyczaje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w głównej mierze to, że najistotniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w samej rzeczy dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest pyszna i sycąca.