Potrawy staropolskie bezustannie w modzie

Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film