Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi smakują równie pyszne dania takie jak risotto, gnocchi i desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku elementom: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu można znaleźć również mniej popularne dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz potrawy z różnych miejsc kraju. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia ekskluzywnym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Kolacja koniecznie powinien zawierać też aperitiff. Odrobina białego wina to dla Włochów kanon. rest włoska w krk Najbardziej popularne wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro a także pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna posiadać nie mały wachlarz win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film